Crucea Eroilor

Cea mai mare cruce pe munte

Cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan are 39.5 metri inaltime ( 129-ft 7-inch ) si este situata la altitudinea de 2.291 metri. Crucea Caraiman situata pe Varful Caraiman a fost construita intre anii 1926 – 1928 si a fost desemnata ca fiind cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan. Crucea Caraiman este cunoscuta si sub denumirea de Crucea Eroilor si a fost ridicata pentru a cinsti memoria romanilor care au murit in Primul Razboi Mondial si este un monument istoric clasat in grupa A (de valoare naţionala si universala), potrivit Listei Monumentelor Istorice alcătuite de Ministerul Culturii.

Crucea Eroilor
Crucea Caraiman – Eroilor

Crucea a intrat in Guiness World Records – Cartea recordurilor la data de 14 August 2013

Monumentul este construit din profile de otel, si este montat pe un soclu din beton armat placat cu piatra, inalt de 8 metri. In interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial generatorul de energie electrica ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii. Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial este situata in saua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului catre Valea Seaca, fiind unica in Europa atat prin altitudinea amplasarii, cat si prin dimensiuni.

Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai Romaniei, in perioada 1926 – 1928, ” intru slava si memoria eroilor prahoveni cazuti in Primul Razboi Mondial, 1916-1918, pentru apararea patriei „, asa cum sta scris pe placa comemorativa fixata pe partea nordica a soclului.

Potrivit documentelor de la vremea respectiva, realizatorii structurii metalice au fost Directia de Poduri din cadrul Directiei Generale CFR si sectiile L1 şi L5 Sinaia, proiectantii – inginerii romani Teofil Revici şi Alfred Pilder, iar dirigintele de santier – Nicu Stanescu.

Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitectii Constantin Procopiu si Georges Cristinel, iar monumentul a fost inaugurat si sfintit pe 14 septembrie 1928, de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Cartea Recordurilor
Ultimele postari ale lui Cartea Recordurilor (vezi toate)