Saturn V cea mai mare racheta

Cea mai mare racheta construita vreodata

Racheta Saturn V, dezvoltată în cadrul programului Apollo al NASA – Administrația Națională de Aeronautică Spațială, agenţie reponsabilă cu programul spaţial public al Statelor Unite ale Americii şi cu cercetarea aerospaţială civilă şi militară pe termen lung, rămâne cea mai mare rachetă construită vreodată.

Prima racheta Saturn V, a transportat fără pilot capsula Apollo 4 care a fost lansata pe 9 noiembrie 1967. Între anii 1967 și 1973 rachetele Saturn V au efectuat șapte misiuni de aterizare pe luna (inclusiv Apollo 13, lansat la 14 mai 1973 fără succes). Rachetele Saturn V au lansat si stația spațială Skylab 1 în orbită.

Racheta a avut 110,6 metri înălțime, masurata incepand cu lansatorul si a cantarit 2.965 de tone, complet echipata cu combustibil.

Greutatea rachetelor Saturn V variază de la lansare la lansare, în funcție de misiune, combustibil si echipamentele din dotare. Cea mai ușoară rachetă, care a purtat o misiune cu echipaj a fost SA-503, racheta care a transportat Apollo 8 in zborul sau translunar, ea a cantarit 2.822 tone. Cea mai grea a fost SA-511, racheta care a efectuat misiunea Apollo 16 pe luna (si care a fost dotata cu vehiculul lunar de Roving Vehicle), a cantarit la 2.965 de tone.

Racheta Saturn V
Cartea Recordurilor
Ultimele postari ale lui Cartea Recordurilor (vezi toate)