Munte Everest

Cel mai inalt munte din lume

Cel mai inalt munte din lume dar si cel mai inalt punct din lume este Muntele Everest, acesta masoara 8848 de metri deasupra nivelului marii. In anul 1856 a fost descoperit drept cel mai inalt munte din lume de catre Departamentul de studiu al Guvernului din India.

Munte Everest
Muntele Everest

Muntele a fost denumit dupa colonelul Sir George Everest din Marea Britanie, care a fost topograf general al Indiei intre anii 1830-1843. Numele lui se pronunta  „Eva-rest” si nu „Ever-est”. Muntele Everest este, de asemenea, cunoscut sub numele tibetan Chomolungma ( Zeita Mama a Lumii ) si de numele nepalez Sagarmatha ( Varful cerului ).

Pe muntele Everest ( Zeita Cerului ) vantul sufla cu o intensitate de pana la 280 km/h iar temperatura se afla intre -20 si -35 grade Celsius

In ciuda faptului ca Everestul este cel mai inalt varf de pe Pamant NU este si cel mai inalt munte, el atinge doar cea mai mare altitudine. Cel mai inalt munte din lume este Mauna Kea din Hawaii, Statele Unite ale Americii, din acesta se pot vedea doar 4205 metri  ( restul fiind sub apa ), lungimea totala fiind de 10205 metri.

Cartea Recordurilor
Ultimele postari ale lui Cartea Recordurilor (vezi toate)