Ceapa

Cel mai mare monument dedicat cepei

Record pentru cel mai mare monument din lume dedicat cepei.  Monumentul se afla in Pericei – Salaj, a fost construit in 2009  si are o inaltime de 6,5 metri ( 21.32 feet ). Piesa a costat aproximativ 6.700 de euro si a fost realizata de Cornel Durgheu, decanul Facultatii de Arte Vizuale din Oradea, iar de aspectele tehnice ale lucrarii s-a ocupat Ioan Mintas, proprietarul firmei CIAC. Monumentul a fost comandat de Alexandru Tatar, cunoscut de localnici ca „Sandu de la Pericei „, care si-a inceput afacerile in urma cu mai multi ani prin exportul de ceapa catre Austria si Germania.

Ceapa
Monument ceapa

Ineditul monument a fost construit din fier beton, piatra si rasini. Bulbul de ceapa aurie-aramie are o inaltime de 4,5 metri, este realizat din fibra de sticla si rasini sintetice si acoperit cu tabla de cupru batuta. Soclul pe care este asezat bulbul masoara doi metri inaltime si este realizat din beton placat cu travertin.

Recordul a fost confirmat de catre cei de la World Records Academy – Academia Recordurilor Mondiale.

„Prin acest monument, ceapa a devenit un act de cultura. Si orice nu doar act, ci un act unic in lume „, a declarat Cornel Durgheu, la dezvelirea constructiei.

„Sandu de la Pericei” a fost inspirat de un monument pe care l-a vazut in orasul Voorhout, din sudul Olanda, un monument dedicat lalelelor si a ordonat statuia de ceapa la un sculptor in Oradea.

Cartea Recordurilor
Ultimele postari ale lui Cartea Recordurilor (vezi toate)