Zimbrul si Vulturul

Cel mai scump ziar din lume

Cel mai scump ziar din lume a fost a intrat in cartea recordurilor in iunie 2008, World Records Academy ( Academia Recordurilor Mondiale ) a acordat titlul de cel mai scump ziar din lume publicatiei romanesti Zimbrulu si Vulturulu, in valoare de 829.500 de euro. Aceasta suma a fost stabilita la o licitatie din Geneva de catre casa de licitatii „David Feldman”. Piesa a avut un pret de pornire de 500.000 de euro, dar a ajuns la 829.500 de euro, fiind cumparata de britanicul Joseph Hackmey.

Zimbrul si Vulturul
Zimbrulul si Vulturul

„Zimbrulu si Vulturulu ” a aparut in secolul al XIX-lea, pentru prima data in luna Noiembrie a anului 1858 in Moldova, fiind tiparit la Iasi, unde era editat in regim de cotidian.

Celebrul exemplar a fost trimis in Noiembrie 1858 cu destinatia Galati. La acea vreme, expedierea prin posta a unui exemplar de ziar costa 5 parale, iar coincidenţa a făcut ca acesta să fie primul exemplar dintr-un teanc de ziare. Pentru ca pachetul cantarea foarte mult, pe exemplar s-au aplicat 8 marci postale Cap de Bour de 5 parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda ” PORTO GAZETEI „, pe hartie azurata, obliterate cu stampila rotunda IASSY MOLDOVA, dintre cele mai rare si mai cautate.

Cap de Bour este cel mai faimos set de timbre si marci postale aplicate pe o corespondenta.

La Galati, ziarul a fost vandut unui librar si colectionar de timbre, dar dupa aceea urmele proprietarilor sai s-au pierdut. A reaparut abia in 1969, când proprietarul de atunci al ziarului, l-a prezentat, alături de colecţia sa de timbre, la o expoziţie mondială organizată la Sofia şi a câştigat marele premiu.

Este cea mai mare raritate a filateliei romanesti” si din pacate Guvernul roman nu a facut vreun efort sa-l aduca inapoi in patrimoniul nostru, desi a avut ocazia la acea licitatie – spune Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane. Joseph Hackmey s-a bucurat ca l-a cumparat atat de ieftin, participa cu el la expozitii unde aduna premii, iar valoarea reala a exemplarului este de 3 milioane de euro. Este o sansa cu care te intalnesti o data la 30-40 de ani, atunci cand moare proprietarul.

Cartea Recordurilor
Ultimele postari ale lui Cartea Recordurilor (vezi toate)